Vandaag de dag kan een woning of ander gebouw niet meer zonder elektriciteit. Je hebt dus steeds een veilige en goed uitgeruste elektrische installatie nodig.
Maar waaruit bestaat zo'n elektrische installatie? Hoe begin je eraan? Wat heb je allemaal nodig?
Een elektrische installatie bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Elke onderdeel heeft z'n eigen functie binnen het geheel.
Dit zijn de voornaamste onderdelen van een elektrische installatie.
Je woning is aangesloten op het elektriciteitsnet via een kabel die vanaf de straat richting je meterkast loopt. In deze meterkast bevinden zich hoofdbeveiligingen en de elektriciteitsmeter. Deze meter houdt bij hoeveel elektriciteit je hebt verbruikt.
Vanuit de meterkast vertrekt een kabel richting de verdeelkast of zekeringkast. Dit is een kast waar de elektriciteit wordt verdeeld over de verschillende stroomkringen in je woning.
In de verdeelkast is elke stroomkring voorzien van z'n eigen zekering. Dit zijn automatische veiligheidsschakelaars die de stroomtoevoer onderbreken in geval van kortsluiting of overbelasting.
Naast de zekeringen moet elke elektrische installatie ook nog een differentieelschakelaar bevatten. Ook dit is een beveiligingsschakelaar, die constant de toestroom en uitstroom van elektriciteit meet. Indien er een verschil is, dan kampt je installatie met een lek, en dan zal de differentieelschakelaar automatisch de stroom onderbreken.
Lees meer over de functie van een differentieelschakelaar.
De stroom wordt je woning rondgeleid via verschillende stroomkringen. Wat de stroomkringen betreft, zijn er een aantal regels die gevolgd moeten worden. Zo zijn er steeds aparte stroomkringen voor stopcontacten en verlichting. Elke stroomkring mag maximaal 8 stopcontacten bevatten. Wat betreft het aantal verlichtingspunten zijn er geen beperkingen.
Voor toestellen die veel stroom verbruiken, zoals sommige huishoudtoestellen, wordt er steeds een aparte stroomkring aangemaakt.
Overspanningsbeveiliging kan je optioneel op je elektrische installatie laten installeren, en zal je installatie beveiligen op momenten dat de spanning op het net piekt. Denk bijvoorbeeld maar aan een blikseminslag. Overspanningsbeveiliging is niet verplicht, maar wel aan te raden, zeker wanneer je dure spullen hebt aangesloten op je elektrische installatie.
Of je nu een volledig nieuwe woning bouwt, of een oude woning renoveert, een elektriciteitsplan opmaken en uitvoeren is steeds één van de actiepunten. Wel ga je op een andere manier te werk bij een renovatie ten opzichte van een nieuwbouw.
Bij een nieuwbouw is er nog geen bestaande elektrische installatie, en moet je dus vanaf nul beginnen. Het elektriciteitsplan opstellen kan je doen aan de hand van de plannen van de architect. Die heeft in zijn plannen immers al rekening gehouden met elektrische voorzieningen.
Wel is het belangrijk om op voorhand een al zo goed mogelijk idee te hebben van de zaken die je later wil installeren in je woning. Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen? Wil je een volledig elektrische garagepoort? Wens je ook een alarmsysteem te plaatsen? De zaken waarvan je nu al zeker bent, neem je mee op in de plannen. Op die manier vermijd je later onnodige kap- en breekwerken.
Met zonnepanelen genereer je je eigen elektriciteit, en hoef je nooit meer te betalen voor elektriciteit. Maar ze moeten uiteraard correct worden aangesloten op je eigen elektriciteitsnetwerk. Benieuwd hoe dat in z'n werk gaat?
Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen!
Denk zeker ook na over de ruimtes waar je elektriciteit wil voorzien. Denk hierbij ook aan minder voor de hand liggende ruimtes, zoals de zolder, het terras of het tuinhuis. Misschien ga je in eerste instantie nog geen verlichting of stopcontacten aanbrengen op deze plaatsen, maar beslis je dit in de toekomst wel te doen, dan heb je hier meteen een goede stroomvoorziening.
Bij een renovatie liggen de zaken natuurlijk iets anders. Bij een bestaande woning is er al een elektrische installatie. Je kan ervoor kiezen om deze installatie te vernieuwen, of je kan er ook voor kiezen om de elektrische installatie van nul terug op te bouwen. Alles hangt af van de kwaliteit van de bestaande elektrische installatie.
Bovendien moet je eerst al weten waar alle leidingen exact liggen. Dit is niet altijd even duidelijk. Als de elektrische installatie van voor 1 oktober 1981 dateert, dan moet de verkoper van de woning in ieder geval een keuringsverslag kunnen voorleggen.
Vooraleer je een elektrische installatie in gebruik kan nemen, moet deze eerst nog gekeurd worden. Een keuring verloopt steeds volgens een vast stramien. Zo zijn er een aantal zaken die steeds gecontroleerd zullen worden.
AREI keuring
De keurder zal controleren of de installatie voldoet aan de Algemene Regels voor de Elektrische Installaties, beter bekend als de AREI-keuring. Dit is een reglement met regels en wettelijke voorschriften waar elke elektrische installatie aan moet voldoen.
Hoe verloopt een AREI keuring? En hoe bereid je je erop voor?
Schema's
Bij een keuring moet je steeds de twee elektriciteitsschema's kunnen voorleggen: het eendraadschema en het situatieschema. Niet alleen moet je ze kunnen voorleggen, ze moeten ook kloppen met de werkelijke situatie.
Wat is een eendraadschema? En waarom is het belangrijk?
Differentieelschakelaar en zekeringen
De keurder zal nakijken of er een differentieelschakelaar aanwezig is. Ook alle zekeringen worden gecontroleerd op hun werking en hun correcte installatie.
Lees meer over de functie van een differentieelschakelaar.
Aarding en isolatie
Tot slot zullen ook nog een aantal metingen omtrent aarding en isolatie uitgevoerd worden.
Wanneer de elektrische installatie is goedgekeurd, dan kan je hem laten aansluiten op het elektriciteitsnet door de netbeheerder.
Bij het aansluiten van je elektrische installatie zal je een keuze moeten maken tussen een 1-fasige aansluiting en een 3-fasige aansluiting. Een driefasige aansluiting is sterker, maar ook duurder. Het is geschikt voor woningen met zonnepanelen of een elektrische auto. Maar voor een doorsnee gezinswoning zal een 1-fasige aansluiting doorgaans volstaan.
De prijs voor een 1-fasige aansluiting met een vermogen van minder dan 10kVA schommelt rond de 850 à 1.000 euro. De exacte prijs is afhankelijk van je netbeheerder. Voor een driefasige aansluiting met een vermogen van 27,68 kVA bedraagt de prijs ongeveer 2.000 euro. Hierin zitten ook de kosten van een voorafgaande studie vervat, dat steeds nodig is bij grotere aansluitingen.
De prijs voor het plaatsen van een elektrische installatie hangt vooral af van hoe groot de installatie juist moet zijn. Moeten er veel stroomkringen geplaatst worden? Wat met stopcontacten en verlichting?
De totale kostprijs kan je opsplitsen in een kostprijs voor het materiaal, en een kostprijs voor het plaatsen. Voor het materiaal mag je rekenen op een kostprijs rond de 2.000 euro. Voor de plaatsing reken je best op een kostprijs rond de 5.000 euro. Dit zijn richtprijzen voor de plaatsing van een elektrische installatie in een woning van 200 m².
Uiteraard moet je ook nog de kostprijs voor de keuring meerekenen. Hier betaal je gemiddeld zo'n 140 euro voor.
Op zoek naar een ervaren elektricien die je kan helpen bij het plaatsen van je elektrische installatie? Via onze offertedienst vraag je gratis offertes op bij meerdere elektriciens in jouw regio. Vergelijk alle offertes die je ontvangt, en ga in zee met de elektricien die je de beste prijs aanbiedt.
Alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting.