×

Elektricien in uw buurt?

Vergelijk gratis meerdere offertes

elektriciteit-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Eendraadschema tekenen: zelf maken of laten opstellen?

Wie z'n elektrische installatie wil laten keuren, die moet in het bezit zijn van een ééndraadschema. Het is naast het situatieschema één van de twee documenten die steeds voorgelegd moeten kunnen worden bij een elektrische keuring.

Maar een ééndraadschema is niet enkel interessant om je elektrische installatie te laten keuren. Het is ook gewoon interessant voor jezelf om te hebben, omdat het nuttige informatie bevat over je elektrische installatie.

Wat is een eendraadschema juist? Hoe ziet zo'n eendraadschema eruit, en kan je het zelf aanmaken of niet?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Elektriciteitswerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een elektricien te zoeken? Wij doen het voor jou!

Graag een elektrische installatie die perfect in orde is?

Benieuwd naar het tarief van een professionele elektricien?

Vergelijk prijzen van professionele elektriciens in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Elektriciteitswerken uitvoeren laat je best over aan een professionele elektricien. Benieuwd hoeveel een elektricien je zal aanrekenen? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
elektriciens

aanvraag starten


eendraadschema © Shutterstock - Een eendraadschema is een visuele voorstelling van hoe de elektrische installatie in je woning eruit ziet

Wat is een ééndraadschema?

Een eendraadschema is een visuele voorstelling van hoe de elektrische installatie in je woning eruit ziet. Het is een schematische weergave van alle leidingen, kabels en andere elementen die samen je installatie vormen. Alle onderdelen van je installatie worden weergegeven door middel van symbolen.

Het nut van een eendraadschema is heel duidelijk: het geeft schematisch weer welke kabels en leidingen allemaal in je woning liggen, en hoe die met elkaar verbonden zijn. En dat is geen overbodige luxe, want vaak liggen kabels en leidingen verborgen achter valse wanden of onder vloeren. Wie nadien in de woning komt wonen, heeft dus op het zicht geen idee hoe de elektrische installatie van de woning juist in elkaar zit. Dat is meteen ook de reden waarom een verkoper steeds een geldig ééndraadschema moet kunnen voorleggen aan de koper.

Een ééndraadschema is ook nuttig wanneer er elektriciteitswerken moeten uitgevoerd worden in je woning. Op basis van het situatieschema en het eendraadschema kan een elektricien snel achterhalen hoe elektrische kabels gelegd zijn in je woning, en kan hij dus sneller aan de slag.

Een ééndraadschema moet ook steeds up to date zijn. Breid je je elektrische installatie uit, of breng je aftakkingen aan, dan moet dit ook worden weergegeven in je eendraadschema.

Hoe ziet een ééndraadschema eruit?

Op een eendraadschema worden de verschillende elementen dus weergegeven met hulp van symbolen. Het gaat om universele symbolen die door elke elektricien en ervaren klusser goed gekend zijn.

Alle elektrische leidingen krijgen een letter toegewezen. Het is deze letter die ook op de zekeringkast terugkomt, en dit bij de corresponderende zekering voor die leiding.

Per stroombaan wordt elke aftakking apart nog eens genummerd.

Tot slot worden ook de volgende elementen ook nog eens apart aangeduid met symbolen. Voor elk van deze elementen wordt een specifiek symbool gebruikt. Kijk dus zeker op de richtlijnen van het AREI welk symbool bij welk element past.

Op het eendraadschema moet enkel weergegeven worden hoe de elektrische installatie juist in elkaar zit. Het is echter niet nodig om ook de exacte plaats van alle elementen aan te duiden. Dit wordt immers weergegeven in het situatieschema.

eendraadschema © Shutterstock - Een eendraadschema moet steeds bepaalde vaste elementen bevatten, die vaak worden weergegeven met symbolen

Eendraadschema zelf tekenen of laten maken?

Een eendraadschema mag je eventueel zelf uittekenen, zolang alles maar correct wordt weergegeven natuurlijk. Dit is niet enkel voor de elektrische keuring belangrijk, maar ook voor je eigen veiligheid. Wil je zelf aan de slag, wees dus zeker dat je weet wat je doet.

Een eendraadschema mag gewoon met de hand getekend worden, maar toch raden we aan om het iets professioneler aan te pakken. Dit wekt niet alleen meer vertrouwen bij de keurder, maar het is ook gewoon duidelijker. Ook hier speelt veiligheid immers een belangrijke rol.

Om een eendraadschema op een professionele manier uit te tekenen, maak je best gebruik van tools zoals Eplan of Autocad. Dit zijn programma's die ook door elektriciens worden gebruikt. Je vindt ze bovendien makkelijk online, en ze zijn (grotendeels) gratis. Het enige nadeel van zulke programma's is dat de leercurve redelijk steil is. Bovendien zijn de online versie's soms vrij beperkt qua mogelijkheden.

Vraag jezelf bovendien af of het wel de moeite waard is om geld te geven aan een betalende versie van zo'n programma. De betalende versie's bieden immers meer mogelijkheden, maar zijn soms ook vrij duur. Voor het uittekenen van één enkel ééndraadschema is het misschien wat overkill.

Voor het uittekenen van een ééndraadschema (en een situatieschema) kan je uiteraard ook steeds terecht bij een elektricien. Zij hebben wel de nodige tools om dit te doen, aangezien ze regelmatig gevraagd worden voor dit soort opdrachten. Het inschakelen van een elektricien kost je veel minder geld, tijd en moeite, dan zelf een programma aan te schaffen en uit te dokteren hoe je juist te werk gaat. Wie niet vertrouwd is met eendraadschema's en ook niets afweet over programma's als Autocad, kan best gewoon een elektricien inschakelen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van elektriciens

Wil je elektriciteitswerken laten uitvoeren in je woning, of wil je een elektricien inschakelen voor het uittekenen van een eendraadschema of een situatieschets? Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste elektriciens in jouw buurt. Zij leggen je elk een offerte op maat voor, die je op je gemak kan vergelijken. Ga in zee met de goedkoopste elektricien, of de elektricien die je het meeste vertrouwen inboezemt.

Alle offertes zijn bovendien gratis en zonder aankoopverplichting!


elektriciens
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Elektrische installatie: compleet overzicht
Vind een elektricien in uw buurt
Offertes voor elektriciteitswerken